Kąpielisko Baseny Radwanów czynne od 08.07.2020
Treść
Wytyczne dla zapewnienia bezpieczeństwa osób przebywających na Kąpielisku Baseny Radwanów
- w strefie wejścia/kasy :
- Pozostawienie drzwi wejściowych otwartych przez cały czas działania obiektu, co pozwoli unikać ich dotykania.
- Bezpośrednio przed kasą może znajdować się jedna osoba.
- Prowadzenie dezynfekcji bransoletek i kluczy (do szafek) po każdym użytkowniku.
- w przebieralni i w strefie z prysznicami:
- W przebieralniach zbiorowych pozostawienie tylko ograniczoną liczbę szafek, z możliwością zachowania dystansu osób korzystających z szatni.
- Z pryszniców jednocześnie mogą korzystać dwie osoby.
- Prowadzenie dezynfekcji szafek po każdym użytkowniku.
Zapewnienie bezpieczeństwa klientów
- Na basenie wewnętrznym może jednorazowo znajdować się 12 osób (maksymalnie z jednego toru mogą korzystać 4 osoby jednocześnie).
- Na basenach zewnętrznych (wraz z terenem plaży) może jednorazowo znajdować się 800 osób.
- Zachowanie niezbędnego dystansu 2-metrowej odległości pomiędzy osobami stojącymi w kolejce oraz w otoczeniu pływalni, tj.: szatni, przebieralni, toalet, natrysków, brodzikai utrzymywanie minimalnej odległości od innych osób wynoszącej 2 m, także podczas pływania w basenie.
- Wyposażenie obiektu w dozowniki z płynem do dezynfekcji rąk przy wejściu, w przebieralni, przy umywalce w toalecie oraz w pomieszczeniu z natryskami.
- Obowiązkowa dezynfekcja rąk przez użytkowników przy wejściu na teren obiektu.
- Przestrzeganie zasad higieny użytkowników na pływalniach - obowiązkowa i staranna kąpiel oraz umycie całego ciała pod natryskiem przed wejściem do hali basenowej. Przestrzeganie ścisłego rozdziału strefy obutej i bosej, przejście do hali basenowej przez brodzik do płukania stóp.
- Równomierne rozmieszczenie osób kąpiących się lub pływających w niecce basenowej.
- Obowiązkowe noszenie osłon ust i nosa przez użytkowników z wyłączeniem kąpieli i pływania w basenie – osłona ust i nosa powinna być zdjęta i pozostawiona wraz z ubraniem w przebieralni, z której należy bezpośrednio udać się pod natrysk i poprzez brodzik przejść do basenu. Ubierając się po kąpieli należy ponownie założyć osłonę ust i nosa w pomieszczeniu przebieralni.
- Ograniczenie pobytu w obiekcie do czasu kąpieli w basenie i przebrania się.
- Dezynfekowanie powierzchni wspólnych w strefie wejścia, szatni, przebieralni, z którymi stykają się użytkownicy – regularnie (kilka razy w ciągu dnia).
Zapewnienie bezpieczeństwa klientów przy zamawianiu i spożywaniu posiłków.
- Odległość między blatami stolików (od ich brzegów) powinna wynosić min. 2 m.
- Zasadę, że przy jednym stoliku może przebywać rodzina lub osoby pozostające we wspólnym gospodarstwie domowym. W innym przypadku przy stoliku powinny siedzieć pojedyncze osoby, chyba, że odległości między nimi wynoszą min 1,5 m i nie siedzą oni naprzeciw siebie.
- Przestrzeganie założenia, że w pomieszczeniu nie może przebywać więcej niż 1 osoba na 4m2.
- Noszenie osłon ust i nosa oraz rękawiczek w przypadku gości lokalu gastronomicznego zajmujących miejsca siedzące i w trakcie konsumpcji nie jest wymagane.
1.Usługa na miejscu:
- przynoszenie zamówień na tacach,
- mycie i dezynfekowanie tac każdorazowo po użyciu.
2.Usługa na wynos:
- wydawanie zamówień na ladzie,
- Usunięcie dodatków (np. cukier, jednorazowe sztućce, wazoniki, serwetniki) z obszaru sali jadalnej i wydawanie bezpośrednio do zamówienia przez obsługę.
Procedury postępowania w przypadku podejrzenia u użytkownika zakażenia koronawirusem
- W przypadku stwierdzenia wyraźnych oznak choroby, jak uporczywy kaszel, złe samopoczucie, trudności w oddychaniu, osoba nie powinna zostać wpuszczona na teren lokalu. Powinna zostać poinstruowana o jak najszybszym zgłoszeniu się do najbliższego oddziału zakaźnego celem konsultacji z lekarzem, poprzez udanie się tam transportem własnym lub powiadomienie 999 albo 112.
- Zgłoszenie incydentu do kierownictwa obiektu, co umożliwi obsłudze ustalenie obszaru, w którym poruszała się i przebywała osoba, przeprowadzenie rutynowego sprzątania oraz zdezynfekowanie powierzchni dotykowych (klamki, poręcze, uchwyty, itp.).
- Ustalenie listy pracowników oraz użytkowników, o ile to możliwe, obecnych w tym samym czasie w obiekcie, którzy mieli kontakt z zakażonym i przekazanie zalecenia stosowania się do wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego dostępnych na stronie gov.pl/web/koronawirus/ oraz gis.gov.pl.